Reisleiders voor De Tijdmachine gezocht!

Van maandag 1 t/m donderdag 4 oktober staat er een heuse tijdmachine in De Bovenkruier.
Op deze dagen gaan we ouderwets rock ‘n rollen en in gesprek met oudere bewoners uit ‘t Kalf.

Wat is De Tijdmachine?

De Tijdmachine is een kamer, helemaal ingericht in de stijl van de jaren 60. Aan de drie buitenzijden van de kamer bevinden zich een keuken, filmzaal en dancing met platenspeler.

In De Tijdmachine stappen ouderen onder begeleiding van reisleiders (getrainde vrijwilligers en professionals) terug in de tijd. Reisleiders gaan op basis van vier vragen met ouderen in gesprek:

  • Wat deed u in de jaren 60?
  • Wat vond u leuk om te doen, wat vond u belangrijk?
  • Wat zou u nu graag willen doen, wat vindt u belangrijk?
  • Wat zou u voor een ander of voor de buurt willen doen?

De uitkomsten worden per Tijdmachinelocatie gebundeld en gekoppeld aan verbeteringen in het (activiteiten)programma/aanbod en (informele) zorg. Op basis van de uitkomsten gaan we met onder andere met zorg, welzijn, mantelzorgers, vrijwilligerswerk en facilitair in gesprek hoe passende activiteiten kunnen worden georganiseerd en hoe de samenwerking en communicatie praktisch kan worden verbeterd. Wanneer er een maatje nodig is, ondersteunt Stichting De Tijdmachine in de werving. De werving is altijd op basis van gemeenschappelijke interesse en/of hobby. Op deze manier zet Stichting De Tijdmachine in samenwerking met SWT, De Bovenkruier, Evean en de Gemeente Zaanstad een beweging op gang die (nog) meer uitgaat van de kracht en behoeften van ouderen.

“Er wordt nu meer gekeken naar de wensen van een bewoner en hoe we deze kunnen verwezenlijken. Door samen te werken kunnen we meestal meer dan we denken. Een samenwerking tussen familie, mantelzorgers, vrijwilligers, welzijn en zorg. Zo wordt het niet een extra belasting voor de zorg.”
Belinda Alkema, Coördinator Welzijn Mennistenerf Zaandam

Help jij een handje mee?

Lijkt het je leuk om in De Tijdmachine het gesprek aan te gaan met ouderen uit de buurt? Dat kan!

Stichting De Tijdmachine heeft samen met De Bovenkruier twee momenten ingepland waarop je een workshop kan volgen die je voorbereidt op de gesprekken in De Tijdmachine.

  • Dinsdag 25 september van 09.00 tot 12.00 uur
  • Woensdag 26 september van 13.00 tot 16.00 uur

In de workshop geven we je tips hoe je door gebruik te maken van De Tijdmachine een gesprek aan kan gaan. Daarnaast gaan we in op de communicatie met ouderen, bijvoorbeeld ouderen met dementie. Voor veel professionals en vrijwilligers niets nieuws maar wel een goede opfrisser. In het laatste deel van de workshop gaan we onderzoeken of je eigen innerlijke Tijdmachine werkt…

De week van De Tijdmachine

Op maandagmiddag 1 oktober wordt De Tijdmachine feestelijk geopend met een jaren 60 feestje. Onze muzikanten spelen de hits uit de jaren 60 en samen met de vrijwilligers, ouderen uit de buurt, professionals zetten we de boel op z’n kop. Het feest begint om 14.00 uur.

Van dinsdag 2 oktober tot en met donderdag 4 oktober nemen we ouderen uit ‘t kalf mee op reis door onze Tijdmachine. De Tijdmachine is een woonkamer in stijl van de sixties met erom heen een keuken, filmzaal en dancing. Door de kamer is het makkelijker herinneringen op te halen en zo het gesprek in te gaan.

We vragen je om tenminste 2 dagdelen mee te draaien als vrijwilliger. Mocht dit niet lukken, dan kun je ook zondag 7 t/m woensdag 10 oktober met De Tijdmachine meedraaien in verzorgingshuis Nieuw Groenland.

Reisleider Jessica vertelt: bestemming onbekend

“Onlangs hoorde ik iemand zeggen dat je vrijwilligerswerk in de eerste plaats voor jezelf doet. Dat vond ik een vreemde opmerking, maar naarmate ik erover nadacht besefte ik dat er een kern van waarheid in zit. Toen ik begon als reisleider bij Stichting De Tijdmachine, wilde ik ‘iets goeds doen’.
Bij het afnemen van mijn eerste interviews was ik dan ook erg gefocust op de vier vragen: ik wilde mijn steentje bijdragen. De keren erna kon ik dit loslaten.

Niet alleen de ouderen stapten in de Tijdmachine, maar ikzelf ook. Waar zij teruggingen in de tijd, stond mijn tijd stil. Ik had geen haast, hoefde nergens naar toe en kon helemaal opgaan in de verhalen die naar boven kwamen. Met een luisterend oor, wat aandacht en hier en daar een verdiepende vraag, heb ik heel wat afgereisd. Naar bijzondere gebeurtenissen, prille verliefdheden, soms verloren liefdes, geboortes, oorlogen en reizen. Alle gesprekken waren anders, maar ze hadden één ding gemeen: het leven kan onverwachts lopen, maar je moet eruit halen wat erin zit. Nu het nog kan.

In korte tijd mag ik als buitenstaander heel dichtbij komen en dat koester ik. Ik kijk alweer uit naar mijn volgende reis met een onbekende bestemming.” Ik had geen haast, hoefde nergens heen en kon helemaal opgaan in de verhalen die naar boven kwamen. Met een luisterend oor, wat aandacht en hier en daar een verdiepende vraag, heb ik heel wat afgereisd. Niet alleen de ouderen stapten in een tijdmachine, maar ikzelf ook. Waar zij terug gingen in de tijd, stond mijn tijd stil. Ik had geen haast, hoefde nergens heen en kon helemaal opgaan in de verhalen die naar boven kwamen. Met een luisterend oor, wat aandacht en hier en daar een verdiepende vraag, heb ik heel wat afgereisd. Naar bijzondere gebeurtenissen, prille verliefdheden, soms verloren liefdes, geboortes, oorlogen en reizen. Alle gesprekken waren anders, maar ze hadden één ding gemeen: het leven kan onverwachts lopen, maar je moet eruit halen wat erin zit. Nu het nog kan.

Aanmelden als vrijwilliger van De Tijdmachine

Ben je van 2 tot en met 4 oktober of van 7 tot en met 10 oktober ten minste twee dagdelen beschikbaar om mee te draaien en kun je op dinsdagochtend 25 september of woensdagmiddag 26 september de workshop volgen? Én vind je het leuk om het gesprek aan te gaan met ouderen uit de buurt? Meld je dan aan bij buurtcentrum De Bovenkruier of het Sociaal Wijkteam. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Mariette Klaren (info@debovenkruier.nl / 075-6154553) of Marieke van der Woude (m.woude@swtzaanstad.nl / 06-10931613).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.