De Tijdmachine gaat verder

DE TIJDMACHINE GAAT VERDER!

In oktober 2018 stond De Tijdmachine in ’t Kalf, in buurtcentrum De Bovenkruier en woonzorgcentrum Nieuw Groenland. We spraken in De Tijdmachine met meer dan honderd ouderen over de volgende thema’s:

 • Wat deed u in de jaren 60?
 • Wat vond u leuk om te doen en wat vond u belangrijk?
 • Wat zou u nu willen doen en wat vindt u belangrijk?
 • Zijn er dingen die u voor de wijk of voor een ander wil doen?

Er zijn in 8 interviewdagen 130 ouderen geïnterviewd en 225 welzijnsvragen omhooggehaald. Van de 130 geïnterviewde ouderen waren er 80 thuiswonend.

De belangrijkste thema’s die uit de gesprekken naar voren kwamen waren:

 • Meedoen in de wijk
 • Sociale contacten
 • Veilig over straat
 • Leefomgeving
 • Communicatie

Op 7 maart 2019 zijn we tijdens een wijkbijeenkomst aan de slag gegaan met de bovenstaande thema’s. Hierbij waren zowel partners uit de wijk als buurtbewoners aanwezig. In verschillende groepen werd gebrainstormd over mogelijke oplossingen en aandachtspunten.

Op de tweede wijkbijeenkomst op donderdagmiddag 16 mei zijn we hiermee verder gegaan, zowel met de thema’s waar we in maart de eerste stap in hebben gezet als met het nog uit te werken thema leefomgeving. Het onderwerp “communicatie” is ook besproken. Hoe brengen we alle activiteiten die er in het Kalf zijn onder de aandacht van de bewoners en belangrijk nog, hoe zorgen we ervoor dat de mensen die interesse hebben in een activiteit ook komen. Houdt het hen tegen om alleen ergens naar toe te gaan? Of is de afstand een probleem?

De derde bijeenkomst was op donderdag 27 juni, van 14.00 tot 16.00 uur. We hebben toen onder andere besloten een gezamenlijke website op te starten met alle activiteiten in het Kalf. Het resultaat ziet u in de linkerbalk van deze website: “Mijn Kalf!”. We werken verder aan een manier om bewoners persoonlijk op de hoogte te brengen van het activiteitenaanbod.

De Tijdmachine is een gezamenlijk project van Sociaal Wijkteam, Buurtcentrum De Bovenkruier, Gemeente Zaanstad, Woonzorgcentrum Nieuw Groenland en Stichting De Tijdmachine.


Wat voorafging:

Van maandag 1 t/m donderdag 4 oktober staat er een heuse tijdmachine in De Bovenkruier.
Op deze dagen gaan we ouderwets rock ‘n rollen en in gesprek met oudere bewoners uit ‘t Kalf.

Het openingsfeest is op maandag 1 oktober van 14.00 tot 15.30 uur in buurthuis De Bovenkruier. De toegang is gratis, u bent van harte welkom!

Wij willen u uitnodigen om een reisje te komen maken in De Tijdmachine! De Tijdmachine is een woonkamer in de stijl van de jaren 60 met eromheen een keuken, filmzaal en dancing. U kunt uw favoriete plaat draaien, koffie malen in een ouderwetse koffiemolen of het polygoonjournaal bekijken. De Tijdmachine komt te staan in buurtcentrum De Bovenkruier, Drielse Wetering 49 en in zorgcentrum Nieuw Groenland.

Iedereen is welkom voor een kijkje in het verleden. Met de bezoekers van 65 jaar en ouder willen we graag in gesprek gaan. We halen herinneringen op en hopen zo een beeld te krijgen wat u mist aan activiteiten in de wijk. Met de vragen en ideeën kunnen we dan gezamenlijk aan de slag!

Bent u zelf nog geen 65 jaar oud, maar kent u iemand in de wijk die dat wel is, neem hem of haar dan mee. Tussen 10.00 en 16.00 uur staat de koffie klaar!

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met het Sociaal Wijkteam (088-2001072), buurtcentrum De Bovenkruier (075-6154553), zorgcentrum Nieuw Groenland (075-6352051) of neem een kijkje op: www.stichtingdetijdmachine.nl

Help jij een handje mee?

Lijkt het je leuk om in De Tijdmachine het gesprek aan te gaan met ouderen uit de buurt? Dat kan!

Stichting De Tijdmachine heeft samen met De Bovenkruier twee momenten ingepland waarop je een workshop kan volgen die je voorbereidt op de gesprekken in De Tijdmachine.

 • Dinsdag 25 september van 09.00 tot 12.00 uur
 • Woensdag 26 september van 13.00 tot 16.00 uur

In de workshop geven we je tips hoe je door gebruik te maken van De Tijdmachine een gesprek aan kan gaan. Daarnaast gaan we in op de communicatie met ouderen, bijvoorbeeld ouderen met dementie. Voor veel professionals en vrijwilligers niets nieuws maar wel een goede opfrisser. In het laatste deel van de workshop gaan we onderzoeken of je eigen innerlijke Tijdmachine werkt.

Aanmelden als vrijwilliger van De Tijdmachine

Ben je van 2 tot en met 4 oktober of van 7 tot en met 10 oktober ten minste twee dagdelen beschikbaar om mee te draaien en kun je op dinsdagochtend 25 september of woensdagmiddag 26 september de workshop volgen? Én vind je het leuk om het gesprek aan te gaan met ouderen uit de buurt? Meld je dan aan bij buurtcentrum De Bovenkruier of het Sociaal Wijkteam. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Mariette Klaren (info@debovenkruier.nl / 075-6154553) of Marieke van der Woude (m.woude@swtzaanstad.nl / 06-10931613).

De Tijdmachine in het Kalf is een samenwerking tussen de gemeente Zaanstad, Zorgcentrum Nieuw Groenland, buurthuis de Bovenkruier en SWT Zaandam noord/ Kogerveld.