Stop Politie (Historisch Café)

STOP ! Politie !
Ook vroeger al je beste vriend.

De geschiedenis van de Nederlandse politie staat centraal in de lezing die  Paul Tjeertes maandagmiddag 30 oktober komt geven bij het Historisch Café in buurtcentrum De Bovenkruier, Drielse Wetering 49 in Zaandam-Kalf. En natuurlijk wordt de Zaandamse politie daarbij niet vergeten.

Paul Tjeertes vertelt dat de geschiedenis van de politie verbonden is met belangrijke gebeurtenissen in Nederland, waarbij de vraag “Wie heeft het gezag over de politie?” centraal stond en staat. Vóór de Tweede Wereldoorlog bestonden er wel vijf soorten politie: de Koninklijke Marechaussee, de Rijksveldwacht, de Gemeenteveldwacht, de Gemeentepolitie en het korps Politietroepen. Door de jaren heen spelen steeds dezelfde vraagstukken: de sterkte en organisatie van de politie, de waardering, de opleiding en de uitrusting. “Wie het verleden niet kent, snapt niets van het heden en is in de toekomst gedoemd dezelfde fouten te maken”…

Inloop vanaf 13.30 uur. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Paul Tjeertes kwam in september 1966 als adspirant in dienst bij de toenmalige Gemeentepolitie Zaandam. Na de vorming van de gemeente Zaanstad in 1974 werd hij brigadier/wachtcommandant, waarna hij acht jaar de functie van regionaal docent Vuurwapenopleidingen en Benaderingstechnieken vervulde. Na zijn bevordering tot adjudant gaf hij mede leiding aan de surveillancedienst van de politie Zaanstad. Na de vorming van de regionale politie Zaanstreek/Waterland werd hij als inspecteur eerst groep chef van de wijkeenheid Wormerland/Wormerveer. Daarna gaf hij leiding aan de districtsrecherche Noord. De laatste vijftien jaar was hij chef van het regionaal bureau Wapens en Munitie, belast met de bestrijding van de vuurwapencriminaliteit. Paul was vanaf de oprichting bestuurslid van het voormalige Politiemuseum Zaandam en is nu bestuurslid van de Stichting Historisch Wormer, waarvan zijn broer Frank voorzitter is.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.