Een pluktuin in het Jagersveld, helpt u mee?

Fruit uit het Jagersveld

Een oproep van Anne van Hattum:

Afgelopen najaar stond er weer een kapvergunning aanvraag voor het kappen van gemeentebomen in het Stadsblad. Soms plant men dan bomen ter compensatie terug in het Jagersveld. Dan worden er berken of elzen of zo geplant. Leuk, maar daar staan er al veel van en dat wordt een beetje saai. Nu loop ik vaak in het Jagersveld en hoor bij de mensen die daar ook graag bramen, vlierbessen of brandnetels enz. plukken. Soms leidt dat tot leuke gesprekken met medeplukkers afkomstig uit alle culturen die Zaanstad rijk is. Recepten van jam tot natuurlijke medicijnen worden wel uitgewisseld. Er staat al sinds jaar en dag een perenboom in het veld. Zo kwam het idee op om de gemeente te vragen of ze i.p.v. de gebruikelijke bomen, fruit of bijvoorbeeld tamme kastanjebomen wilde planten.

En wat denk je? Als er een groep enthousiaste omwonenden is met voldoende mensen die een pluktuin wil realiseren en onderhouden, dan wil de gemeente dat faciliteren. Er is een potentiële plek in het Jagersveld gevonden waar de grond en de ruimte goed genoeg is voor een pluktuin met minimaal 200 bomen. Het idee is om zowel noten- als vruchtbomen en struiken te planten. En dat gebaseerd op de methode van de permacultuur. Dus hogere en lagere bomen en struiken, klimmers en lage en kruipende planten die elkaar aanvullen. Alles eetbaar natuurlijk. Dat gaat niet vanzelf, er zal geplant moeten worden, onderhouden en uiteindelijk kan er dan geoogst worden. 

De gemeente zal het grotere zwaardere werk doen zoals grond losmaken, het planten van de bomen, maar wij, vrijwilligers, gaan helpen met struiken en de kleinere planten erin zetten. En vervolgens het onderhoud doen en natuurlijk gaan we plukken en snoepen. 

Nog niet alle details van het plan zijn ingevuld en uitgedacht en om een stap verder te komen hebben we voldoende mensen nodig waarmee we het plan definitief kunnen maken en die straks mee helpen met het planten en onderhoud. We zijn nu nog een klein initiatiefgroepje, maar misschien wil jij wel meedoen? Je hoeft echt nog niet alles te weten van tuinieren en snoeien enz. want we hebben deskundige begeleiding. Dus iedereen kan meedoen!

Meld je aan als je mee wilt denken en/of helpen. Je kunt mailen naar: pluktuinjagersveld@hotmail.com

Mmmmm, ik heb nu al zin in warme appels met cranberrysaus en jij?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.